7 najvažnijih stvari koje treba i ne treba raditi pri ulaganju

7 najvažnijih stvari koje treba i ne treba raditi pri ulaganju

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 15:51
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Ulaganje koje čuva vrijednost imovine

U današnje vrijeme kada inflacije u svjetskim razmjerima obezvređuju vrijednost novca svakako osobe koje imaju novac gube na vrijednosti svog novca na dnevnoj bazi. Iako Hrvatska u Europi prednjači sa svojom visokom stopim inflacije postoje države u kojima je inflacija još viša te u svim zemljama novac gubi na vrijednosti.

Kako biste zaštitili svoj novac da on ne gubi na svojoj vrijednosti bit će potrebno ulaganje. Svjesni ste da ste prije godinu dana mogli za istu svotu novaca kupiti više stvari nego danas, pogledajte samo svoju mjesečnu kupovinu osnovnih stvari za život. Mnogi građani ne zarađuju dovoljno kako pokrili sve svoje egzistencijalne potrebe i za njih su hitri krediti rješenje kako premostiti troškove iz mjeseca u mjesec.

No, ukoliko pripadate onim sretnicima koji imaju višak novaca svakako bi bilo dobro da razmislite koje ulaganje bi moglo sačuvati vrijednost vašeg novca i koja ulaganja bi vam mogla ne samo sačuvati vrijednost novca nego uz to donijeti i određeni prinos, odnosno zaradu.

Ulaganje i rizik u odnosu na prinos

Novac koji imate trebate pažljivo ulagati jer predmet ulaganja mogu biti različite vrste. Ulaganje može biti u nekretnine, kriptovalute, investicijske fondove, mirovinske fondove, investicijsko zlato i srebro, dionice, te indeksni fondovi. Međutim, svaka vrsta ulaganja donosi sa sobom i određene rizike jednako kao što donosi i prinose.

Ovisno želite li plasirati svoj novac kako biste u kratkom roku zaradili velike iznose novca ili želite svoj novac pretvoriti u sigurnu vrijednost koja s vremenom neće gubiti nego će rasti, odluka je na vama. No, budite svjesni da ulaganje sa visokim rizikom može značiti da potencijalno možete dio novca i izgubiti, ali i zaraditi. Dok se kod ulaganja sa malim rizikom isplate za dugoročna ulaganja koja će vam u duljem vremenskom periodu donijeti sigurnost i prinos.

Odnos rizika i prinosa, zarade trebate procijeniti sami, zasigurno nećete sav novac koji imate uložiti u jednu investiciju koja je visoko rizična i pri tome izgubiti veliku količinu novca. Pametno bi bilo rasporediti novac na više vrsta ulaganja i pratiti što se događa na kojoj vrsti ulaganja, te onda odlučiti što želite sa svojim novcem postići.

Ulaganje u kapital podliježe i porezima

Vaše ulaganje u određene vrste investicija može biti predmet oporezivanja dohotka od kapitala, ali i prilikom kupoprodaje predmetom oporezivanja PDV-om. Znači kada kupujete na primjer kriptovalute država može vašu zaradu smatrati dohotkom od kapitala i oporezivati je određenom stopom poreza na dohodak od kapitala, te time smanjiti vašu zaradu. Prije nego odlučite u koju vrstu investicije ćete uložiti svoj novac provjerite da li na zaradu plaćate dohodak od kapitala ili ne.

Također provjerite da li vaše ulaganje podliježe PDV, jer na primjer prilikom kupovine investicijskog srebra ćete platiti PDV, dok kod kupovine investicijskog zlata PDV nećete platiti. Razlog tome je što vrijednost srebra ima veću fluktuaciju cijene nego zlato. Cijena srebra pada i raste ovisno o tržišnim uvjetima i količinski ga ima više nego zlata.

Kod investicijskog zlata cijena se kreće puno sporije i u desetak godina cijena može porasti nešto više od 8% stoga država ne vidi svoj interes jer nema velike dodane vrijednosti u cijeni zlata kao kod srebra. Provjerite kakva je situacija sa oporezivanjem ostalih ulaganja prije nego krenete sa ulaganjem kako se ne bi neugodno iznenadili poreznim rješenjem i iznosom novca koji će država potraživati od vas zbog zarade.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Kako do zajma u hitnim situacijama?

Kako do zajma u hitnim situacijama?

Kada se suočimo s neočekivanim financijskim izazovima, često se postavlja pitanje: kako do zajma u hitnim situacijama? U takvim trenucima, brzi online krediti mogu biti idealno rješenje. Ove vrste zaj