Ulaganje u nekretnine: je li za vas?

Ulaganje u nekretnine: je li za vas?

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 12:42
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Uložiti novac u nekretnine

U našoj se regiji oduvijek bogatstvo mjerilo sa vrijednošću nekretnina koje pojedinac ili obitelj posjeduje. U inozemstvu vlasnici nekretnina su malobrojni jer je to preskupa varijanta stanovanja osim ako nekretnina nije namijenjena za iznajmljivanje kako bi se prihodom od najma moglo nekretninu održavati i pri tome i zarađivati.

Ušteđevine se svakako mogu uložiti u nekretninu naročito danas u vrijeme visokih inflacija jer ćete tako sačuvati vrijednost novca. U tom slučaju ulaganje u nekretninama je zaštićeno od inflacija i sigurno, a i vrijednost nekretnina s vremenom raste. No, ulaganje u nekretnine nosi i svoje nedostatke. Prvi nedostatak je taj da ukoliko vam treba novac proći će dosta vremena dok ćete nekretninu prodati ili ćete je prodati u kratkom vremenu za puno manje novaca neko što ste prvobitno zamislili. U tom slučaju je hitri kredit bolja varijanta koja će zadovoljiti vašu likvidnost.

Također nedostatak ulaganja u nekretninu koju ste namijenili za iznajmljivanje može biti i nepopunjenost kapaciteta kako ste vi to zamislili u svom poslovnom planu. A nedostatak su i fluktuacije kamatnih stopa ako ste nekretninu kupili na kredit, ali i oštećenja koja imate u obliku održavanja nekretnine jer iznajmljivanjem se nekretnina troši i potrebno je redovito održavanje.

ROI pokazatelj za ulaganje u nekretnine

Pokazatelj ROI engleski return of investment, povrat od ulaganja vam čak i da kupite samo jednu nekretninu može vrlo lako pokazati kolika je isplativost za vaše ulaganje u nekretninu radi iznajmljivanja.

Ovaj se pokazatelj računa na način da se neto godišnja zarada dijeli sa godišnjim troškom nabave nekretnine. A neto godišnja zarada se dobiva kada od ukupne zarade oduzmete sve godišnje troškove koje imate da bi nekretnina mogla obavljati svoju funkcionalnost iznajmljivanja. U troškove se računaju troškovi održavanja, kamata ako je nekretnina kupljena na kredit, dio glavnice, čak i gubitak od mogućeg neiznajmljivanja, renovacija koje su potrebne, opremanje. Što je postotak ROI-a veći vaša zarada je veća, na primjer ako je postotak ROI 1,66% vi za svaku uložen euro zarađujete 66 centa.

Ukoliko pratite tržište nekretnina i istražite dublje u povijest iznajmljivanja nekretnina doći ćete do informacije da je prije pedesetak godina prosječan ROI od iznajmljivanja nekretnina bio oko 12%, pa ukoliko možete i danas ostvariti ovakav prinos ulaganje u nekretnine je više nego preporučljivo.

Rizik za ulaganja u nekretnine za najam

O tome da li vi kao osoba imate sposobnosti baviti se iznajmljivanjem nekretnine i baviti se gostima, biti uljudni, organizirati čišćenje i održavanje ili za sve to platiti agenciju koja će vam biti dodatni trošak, znate vi sami.

Ukoliko imate nekretnine za sezonsko iznajmljivanje bilo na obali ili negdje na kontinentu trebate biti svjesni da ako ne angažirate agenciju koja će se brinuti oko gostiju i održavanju, sve to morate odraditi vi sami. Matematika je jednostavna ako ne živite u mjestu gdje iznajmljujete izračunajte koliko vas košta vaše vrijeme i trošak putovanja, pa će vas možda agencija izaći puno jeftinija varijanta za dočekivanje gostiju u sezoni.

No, varijanta višemjesečnog ili višegodišnjeg iznajmljivanja donosi i manje novaca, donosi rizik od neplaćanja režija i najma, te u konačnici može donijeti i stanare koji ništa neće plaćati, a neće se htjeti niti iseliti. Ne biste bili prvi kome se to dogodilo i godina bi se potezali na sudu za svoju nekretninu. Ali, takvi slučajevi srećom nisu česti pa ne treba misliti da će se to dogoditi i vama, najvažnije je sve ugovorno definirati te ćete se na taj način i pravno zaštititi.

Tagovi:

Možda će vas zanimati

Kako do zajma u hitnim situacijama?

Kako do zajma u hitnim situacijama?

Kada se suočimo s neočekivanim financijskim izazovima, često se postavlja pitanje: kako do zajma u hitnim situacijama? U takvim trenucima, brzi online krediti mogu biti idealno rješenje. Ove vrste zaj