Što napisati kao poruku na vijencu

Što napisati kao poruku na vijencu

Poruka na lenti vijenca mora sadržavati ime pokojnika i vaše ime

Reklo bi se da je cvijeće lijepo samo po sebi i dovoljno, ali ako na na vijencu ne napišete poruku zbunit ćete obitelj koja obično drugi dan dođe pregledati i urediti grob i cvijeće, a i trebate se obratiti pokojniku, posljednji put, zato ne nosite vijenac bez poruke na sprovod. Izaberite prikladnu lentu za vijenac i ne zaboravite da poruka na lenti mora sadržavati ime pokojnika i vaše ime. Izaberite rečenicu koja opisuje vaš odnos s pokojnikom.

Oproštajne poruke su ponekada vrlo kratke kao “zauvijek zbogom (ime pokojnika) od (vaše ime)”, je kratka i konačna, ali možda ćete ipak poželjeti nešto više. Poruka “nikada te neću zaboraviti (ovdje napišite ime pokojnika, uvijek ću te se s ljubavlju sjećati (ovdje na kraju napišite svoje ime) govori o vašem odnosu s pokojnikom i nije predugačka za lentu. Može i kraća rečenica a da bude sadržajna “(napišite pokojnikovo ime) zauvijek ću te čuvati u srcu (vaše ime)”.

Poruka na vijencu se obraća pokojniku i ožalošćenima

Poruke mogu biti telegramski kratke, a da ipak kažu sve što želite, ali neka budu dostojanstvene, možda ne preintimne ako bi mogle povrijediti nekoga od ožalošćenih. Dakle, poruka mora biti i obzirna, ako napišete “opraštam se s tobom prijatelju (vaše ime)” bili ste suptilni i osjetljivi bez obzira na prirodu vašeg prijateljstva s pokojnikom za njegovog života. Većina ožalošćenih spremi te oproštajne poruke da mogu poslati zahvalnice svima koji su bili na posljednjem ispraćaju.

Poruka “posljednje zbogom (ime pokojnika) od (vaše ime)” je dostatna i neće nikome dati povoda za govorkanja. I one tradicionalnije poruke su posve u redu. “Počivaj u miru Božjem i laka ti zemlja” ili “počivaj u miru” ili “neka te Anđeli odnesu u svjetlost” su kratke i jasne poruke, samo nemojte zaboraviti dodati ime pokojnika i svoje ime, nemojte da to bude pismo bez adrese i pošiljatelju. Običaj slanja zahvalnica svima koji su ostavili poruku na vijencu je noviji.

Lijep stih ili prikladan citat mogu također biti poruka na vijencu

Sprovod je uvijek tužan događaj, ožalošćena rodbina je često izgubljena u šoku, tuzi i bolu. Zato su poruke na vijencima važne, ožalošćeni ih znaju danima uvijek iznova čitati i to kao da im liječi dušu. Zato pazite kakve poruke ispisujete na pogrebne vijence i grobne bukete. Pomno izabrani vijenci za sprovod nisu dovoljni, lijep stih ili prikladan citat mogu također biti poruka na vijencu, pa čak i kratka molitva ako je osoba bila pobožna.

Poruka na vijencu ima trostruku ulogu, obraća se pokojniku s kojim se opraštate kao čin poštovanja i tuge zbog gubitka, govori o vama i vašem odnosu s pokojnikom i obraća se ožalošćenima kao suosjećajna gesta sućuti i potpore, a i učešća u njihovoj tuzi što je za njih zbilja i ljekovito i utješno. Svi smo smrtna bića, pa je to i čin poštovanja života i poniznosti pred smrću kojoj nitko, baš nitko ne može umaknuti na nikoji način.

Tagovi:

Možda će vas zanimati