Što vidjeti na Mljetu

Što vidjeti na Mljetu

Što vidjeti na Mljetu i zašto ga posjetiti

Ako ste u potrazi za lokacijom za idealan godišnji odmor, teško da ćete pogriješiti sa odlaskom na hrvatsku obalu. Hrvatska ima jednu od najljepših obala na svijetu s pregršt otoka i obalnih sela i gradova. Sva ova mjesta nude velik izbor prirodnih, gastronomskih i kulturnih zanimljivost pa je jednostavno pronaći nešto što bi svakoga moglo zainteresirati. No uz toliko puno opcija na hrvatskoj obali, kako odabrati idealnu lokaciju? Naša preporuka je da ako ste u prilici svakako posjetite otok Mljet. Kroz ovaj tekst objasniti ćemo što vidjeti na Mljetu, kakve Vas aktivnosti mogu očekivati i zašto se baš ovaj otok isplati posjetiti. No prije nego saznate što vidjeti na Mljetu, bitno je znati gdje se on uopće nalazi. Otok Mljet jedan je od većih južnodalmatinskih otoka, a ima jako dobru povezanost s većim gradovima poput Splita i Dubrovnika. Do samog otoka vode i katamaranske linije s Pelješca, Brača, Korčule, Makarske i Hvara, a sve detalje možete saznati na trip.hr.

Što vidjeti na Mljetu u nacionalnom parku

Kada konačno tamo stignete, zbilja imate što vidjeti na Mljetu. Otok Mljet smatra se jednim od najljepših i najšumovitijih jadranskih otoka, a dio otoka spada i pod nacionalni park gdje šume prekrivaju i preko 90% površine. Iz tog razloga, Mljet se često naziva i najzelenijim otokom hrvatske. Nacionalni park zasigurno je jedan od najatraktivnijih dijelova otoka, a osim netaknute prirode ističe se po dva jezera sa morskom vodom, Veliko i Malo jezero. U jezerima možete posjetiti i otok na otoku, odnosno otok sv. Marije na kojem se nalazi benediktinski samostan iz 12. stoljeća. Osim samih jezera, u nacionalnom parku naći ćete napretek uvala, otočića i zaljeva, a zasigurno će Vas oduševiti i more koje je azurno plave boje i potpuno bistro. Od svega što vidjeti na Mljetu možete zasigurno neće faliti različitih prirodnih ljepota, no ono na što nećete naići su zmije. Naime, 1910. godine na otok su dovedeni mungosi koji su ubrzo istrijebili sve zmije.

Što vidjeti na Mljetu na ostatku otoka

Što vidjeti na Mljetu ne uključuje samo nacionalni park. Mljet je također poznato kao izrazito dobro odredište za sve ljubitelje ronjenja. Jedna od poznatijih destinacija koju možete posjetiti na otoku je Odisejeva spilja. Po legendi se navodno radi o spilji koju je posjetio sam junak Odisej nakon što je upao u ruke otočnoj nimfi Kalipso. Spilju se može posjetiti s morskog ili kopnenog ulaza, tijekom sezone su posjeti često organizirani. Na Mljetu osim šuma također ima i plodnih krških polja. Kraj takvih polja smještene su mala naselja Kozarica i Blato, a osim polja diče ih i ljekovita blatna jezera. Kako se radi o dugotrajno naseljenom otoku, krasi ga bogata povijest koja je posebice vidljiva u naseobini Polače. Tamo se mogu vidjeti ostatci rimskih zidina, palača, bazilika, termi i brodogradilišta. Danas su tamo također brojni restorani i barovi. Za sve koje zanima što vidjeti na Mljetu i gdje se okupati, sigurno će Vas oduševiti divna pješčana plaža Saplunara.

Tagovi:

Možda će vas zanimati