Što uzrokuje inflaciju u 2022

Što uzrokuje inflaciju u 2022

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 12:06
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Inflacija je opći rast cijena svih roba i usluga

Pandemija korone je donijela restrikcije, pad proizvodnje, ograničavanje prometa i distribucije, puno nerada (izolacija) i to samo za sebe je uzdrmalo tržište. Prirodne katastrofe (suše, poplave, oluje i potresi) su dodatni tržišni uteg (slab urod i velike materijalne štete), lokalni ratovi, migracije stanovništva i rat u Ukrajini su već uzdrmano tržište učinili kaotičnim. Inflacija je opći rast cijena svih roba i usluga, što znači da za isti iznos svaki dan možemo kupiti sve manje stvari.

Inflacija je kriza tržišta i pad vrijednosti novca na svjetskim burzama. Zakon ponude i potražnje se poljuljao iz već navedenih razloga, a krajnji kupci možda najjače osjete inflaciju. Rast plaća i mirovina jednostavno gubi trku s rastom inflacije, a bit će još teže ako banke povećaju kamate na posuđeni novac, jer skupi krediti samo vrtlože inflacijsku spiralu kojoj se ne vidi kraja. Cijeli svijet je zahvaćen inflacijskom olujom koja je pogodila i bogate i siromašne zemlje i nikoga ne štedi.

Ljude na minimalcu i sa niskim mirovinama inflacija najteže pogađa

Za vrijeme inflacije je u opticaju više novca nego što ga je realno gospodarstvo ostvarilo i to također podiže cijene svaki dan. Ljude na minimalcu i sa niskim mirovinama inflacija najteže pogađa i mnogima će trebati gotovinski krediti za “golo” preživljavanje, jer prelazak na €uro 01.01.2023. godine će još više pogoršati stvari s inflacijom. To je iskustvo svih država koje su prelazile s nacionalne valute na €uro. Ogroman broj građana neće moći držati korak sa inflacijom.

Dakle uz onu, takozvanu “uvezenu inflaciju” (cijena sirovina, transporta i proizvoda koje uvozimo), čeka nas i domaći transfer na novu valutu koji neće biti bezbolan. Uz opadanje kupovne moći (za novac kojim raspolažemo možemo kupiti sve manje roba i usluga) inflacija može dovesti i do nestašice pojedinih roba, što može rezultirati pobunama i neredima. U svemu tome je energetska blokada (zabrana uvoza ruskog plina i nafte, zbog rata u Ukrajini) je trenutno ključni faktor inflacije koja se lančano širi na sve.

Na žalost inflacija je egzistencijalna blokada svijeta

Sve je povezano sa svim i ovom svijetu nitko nije otok sam za sebe. Ono što siromašne snađe odmah, bogate će pogoditi sutra, jer, nažalost inflacija je egzistencijalna blokada svijeta zbog koje svi narodi svijeta mogu završiti na rubu gladi. Nitko se ne usudi prognozirati do kada i koliko to može rasti, iako se mjerenja (index rasta inflacije) i procjene rasta rade stalno, a povećanje kamata u cilju smanjenja potrošnje je nepopularno jer smanjuje i proizvodnju.

Obični ljudi već rade uštede kupujući na sniženjima, neki se odriču poroka (alkohol, cigarete i luksuzna roba), odriču se svega nepotrebnog, no štednja svake vrste može ublažiti inflatorni šok, sama inflacija neće nikoga zaobići. Ako se vaše iskustvo svakodnevnih poskupljenja ne slaže s službenim procjenama inflacije nemojte se čuditi, većina službenih procjenitelja se koristi općim statističkim podacima i ne pune sami svoje potrošačke košarice, a vi svaki dan vidite nove cijene na artiklima koji vam trebaju za normalan život.

Tagovi:

Možda će vas zanimati