Što obući na razgovor za posao

Što obući na razgovor za posao

Što obući na razgovor za posao i o čemu to ovisi?

Znamo kako su prvi dojmovi bitni, i kako na temelju njih gradimo određenu sliku o osobi. Teško je prosuditi osobu samo na temelju njenog izgleda i predstavljanja, ali svašta možemo saznati iz toga kako se određena osoba nosi. Ako ste trenutno u potražnji za poslom i ako se spremate za intervju, onda se svakako pitate što obući na razgovor za posao i kako ostaviti dobar prvi dojam? Ovo može ovisiti o puno faktora, od toga kakav je vaš stil generalno do toga za koju radnu poziciju ste se prijavili. Stil koj odaberete za prvi intervju će vašem možda budućem poslodavcu puno toga reći o vama.

I dok zapravo ne postoji univerzalni dress code za razgovor za posao, on će zapravo ovisiti o radnom mjestu za kojeg ste se prijavili. Uzmimo za primjer da ste se prijavili na natječaj za određeni uredski posao. Ovdje je naravno poželjno da se obučete uglađeno, uredno, striktno poslovno. S druge strane ako se prijavljujete kao osoba za rad u nekom manje poslovnom okruženju, tada je ležerniji stil koji vas predstavlja pun pogodak. Kaže se da je poželjno oblačiti se za posao koji želite a ne koji radite. Iako je ovo djelomično točno, stav “moj posao, moja pravila oblačenja” ne prolazi kod mnogih poslodavaca. Što obući na razgovor za posao? Ovisno o radnoj poziciji i spolu.

Što obući na razgovor za posao kao muškarac?

Kao što smo naveli što obući na razgovor za posao će ovisiti o radnom mjestu za koje ste se prijavili, ovisit će o vašem stilu i o vašem spolu. Naravno, neke opće smjernice i pravila se prate bez obzira da li ste muško ili žensko. Na svaki razgovor je bitno doći ispeglan, s čistom odjećom koja vam pristaje. Nemar u izgledu se strogo kažnjava na razgovoru za posao, točnije poslodavac vam se jednostavno neće povratno javiti ako primijeti da niste uredni. Nikako nemojte smesti s uma da poslodavac nije vaš prijatelj ili poznanik, on je osoba koja vas vidi po prvi puta u životu i normalno je da će vas prvenstveno prosuditi prema načinu oblačenja.

Što obući na razgovor za posao kao muškarac? Muškarcima je izbor svakako lakši nego ženama. Nikako ne možete pogriješiti s odijelom, košuljom, cipelama. Isto tako za casual look možete kombinirati košulju uz traperice čistog kroja i izgleda, te tenisicama. Što se tiče izgleda, ako nosite bradu bitno je da ona izgleda njegovana, a ako se brijete onda nemojte dolaziti neobrijani. Kod kose isto vrijedi. Ukoliko nosite neki nakit vodite brigu o tome da je on minimalan i da nije upečatljiv.

Što obući na razgovor za posao kao žena?

I dok je jednostavno odgovoriti na pitanje što obući na razgovor za posao kao muškarac, ako ste žena odgovor je svakako kompliciraniji. Osnovna pravila stoje kod oba spola, a to je da se obučete prigodno za poziciju za koju ste se prijavili. Zašto je ženama izbor teži? Žene svakako imaju širi izbor proizvoda, točnije odjevnih predmeta, što znači da u obzir mogu doći mnoge kombinacije. Ovdje je bitno također skrenut pažnju na šminku, frizuru i nakit. Možemo reći da je zlatno pravilo za što obući na razgovor za posao kod žena je manje je više.

Krenimo od šminke. Malo šminke će svakako lijepo izgledati, zapravo ostavit će prirodan dojam. Kod nakita je isto tako bitno ne pretjerivati. Manja ogrlica, narukvica i prsten nikome neće biti šaka u oko, a opet će se stvoriti dojam kako volite profinjenost. A sada odjeća. Ona ne bi smjela biti upadljivih, već suptilnih boja. Košulja ili bluza na poslovne hlače s crtom ili suknjom do koljena je uvijek pobjednička kombinacija. Casual look isto tako može biti košulja i bluza na traperice normalnog kroja. Važno je ciljati na izgled koji je profesionalan, ali i izgled koji vas predstavlja.

Tagovi:

Možda će vas zanimati