Kako uštedjeti na troškovima života

Kako uštedjeti na troškovima života

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 17:22
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Pravilno raspoređeni troškovi života

Posljednjih godina svi razmišljamo o novcu, o tome kako i gdje ga uštedjeti, o tome kako ga više zaraditi. Osobne financije mnogih su pogođene, što znači da su one ozbiljno narušene životnim troškovima. Troškovi života podrazumijevaju režije (i najam), hranu i tek maleni dio osobnih želja. Mnogi od nas su primorani razmisliti o našim osobnim financijama i vidjeti gdje još možemo stegnuti i uštedjeti. U suštini, osobno upravljanje novcem ne bi trebala biti teška stvar, jer svjesni smo svoje zarade i troškova.

No da li ste ikada obratili pažnju na one manje i nenadane troškove koji polako ali sigurno tope budžet? U primjeru – nešto vam nedostaje doma pa kupite, naručite hranu jer vam se ne da kuhati. I dok nema ništa loše u tome da si s vremena na vrijeme priuštimo nešto, naši obavezni troškovi života nam mogu biti surov primjer kako za njih uvijek trebamo imati određenu svotu novaca. Teško je održavati ravnotežu u troškovima, osobito kada imamo želje koje ponekad moramo ignorirati kako bi mogli preživjeti.

Troškovi života i plan mjesečnih troškova

Sve naše troškove življenja rješavamo uz pomoć našeg financijskog plana ili mjesečnog/tjednog budžeta. Kvalitetno upravljanje novcem kreče od pravilne raspodjele. Što ovo znači? Troškovi života su više manje uvijek isti iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec – no kada bi na kraju godine izbrojali sve te troškove i izdvojili one nepotrebne troškove poput kupnje grickalica u dućanu, imali bi uvid u nepotrebno trošenje. Mnogi od nas žele uštedjeti na svakome koraku, i u doba financijske krize to je sasvim normalna stvar, no bitno je ne pretjerivati.

Ako si želite nešto priuštiti, priuštite si, no nemojte da to prelazi u stvar navike. Da li se troškovi života mogu svesti na pristojan minimum? Odgovor je da. Savjeta za štednju ima na pretek, no bitno je krenuti od onih zaista nepotrebnih troškova koji nas mogu koštati par stotina eura. Najčešći dodatni troškovi se svode na hranu, njeno naručivanje i nepotrebnu dodatnu kupnju. Kako bi sveli svoje troškove na minimum bitno je na papir staviti ukupni iznos troškova nakon što ste sve podmirili. Ovo će vam jasno dati do znanja gdje ste možda pretjerali.

Kako se mogu rasporediti troškovi života?

Kada pogledate svoje prihode, gledajte na njih kao na tortu koja se mora podijeliti na tri dijela nejednake veličine. Prvi dio torte je najveći i ide za životne potrebe, drugi dio torte je nešto manje i fokusira se na želje, dok je treći dio najmanji i odnosi se na štednju. Troškovi života bi trebali izgledati ovako: 50% za osnovne potrebe življenja kao trošak stanovanja, režije, hrana, putovanje na posao, automobil. 30% bi trebalo otići na želje: Putovanje, kupnja odjeće, dodatno obrazovanje. 20% bi se trebalo odnositi na štednju koja će dobro doći jednog dana.

Mnogi financijski stručnjaci nas upozoravaju kako bi si trebali stvoriti naknadni budžet koji će nam pomoći onda kada nam je to potrebno. Proces izrade osobnog budžeta je najbolji korak koji možete poduzeti kako bi bili svjesni svog trošenja i štednje. Znamo kako su troškovi života danas dosta nestabilni, što može rezultirati većem izdavanju u određenim scenarijima, zato je bitno znati kako pravilno upravljati svojim novcem. U slučaju da vam je nemoguće pokriti sve troškove života i da nemate dovoljno financija, tada vam nenamjenski krediti mogu pružiti određeno olakšanje.
Tagovi:

Možda će vas zanimati

Kako do zajma u hitnim situacijama?

Kako do zajma u hitnim situacijama?

Kada se suočimo s neočekivanim financijskim izazovima, često se postavlja pitanje: kako do zajma u hitnim situacijama? U takvim trenucima, brzi online krediti mogu biti idealno rješenje. Ove vrste zaj