Kako ovisnika nagovoriti na liječenje

Kako ovisnika nagovoriti na liječenje

Kako ovisnika nagovoriti na liječenje, Udruga liječenih ovisnika i Udruga roditelja ovisnika

Sve ovisnosti su pogubne jer uništavaju ovisnike kao pojedince, ali razaraju i cijele obitelji. Većina ovisnika nema ni volje ni snage da odupre svojoj ovisnosti, obitelj je nespremna i ne zna se s tim nositi, a pravih stručnih savjetovališta jednostavno nema dovoljno. Kako ovisnika nagovoriti na liječenje, Udruga liječenih ovisnika i Udruga roditelja ovisnika, kada obitelj iskuša sve metode i taktike bez rezultata, onda ovakve udruge jedino preostanu kao pravo mjesto za razmjenu iskustava i pružanje međusobne podrške. Ovisnika najbolje može razumjeti bivši ovisnik i najbolje ga može mentorirati, motivirati i voditi ka odluci da započne liječenje. Kako ovisnika nagovoriti na liječenje, obitelj zbog straha, ljutnje, brige i nesnalaženja često napravi gomilu pogrešaka iz čistog neznanja. Druženje i razgovori s roditeljima koji su tim putem već prošli sa svojm djecom uvelike pomaže njima samima, daje im snage da ustraju u spašavanje vlastitog djeteta i normalizaciji obiteljskog života. Zajedno su jači.

Kako ovisnika nagovoriti na liječenje, psihijatri, psiholozi, socijalni radnici i policija

Bilo da se radi o kockanju, alkoholizmu, opijatima, tabletama, uvjek je ovisnik gluh i slijep na zdvajanje onih koji ga vole i zabrinuti su za njega. Ne čuju i ne vide bol koju nanose i sebi i svojima najbližima i nemoguće ih je nagovoriti ili pridobiti na odvikavanje. Dapaće, većina ovisnika poriče svoju ovisnost i negira da uopće ima problem. Kako ovisnika nagovoriti na liječenje, psihijatri, psiholozi, socijalni radnici i policija, cijeli niz stručnjaka i službi je u lancu spašavanja ovisnika od njihove ovisnosti i od njih samih. Za psihijatra ne žele ni čuti, psiholozi ih također ne zanimaju, socijalnim radnicima se ne žele pokazivati i pošto ovoisnosti prije ili kasnije počnu činiti i krivična djela; krađe, provale ili nasile u obitelji (jer postaju agresivni ako su u apstinencijskoj krizi), na scenu stupa policoka. Kako ovisnika nagovoriti na liječenje, policijska intervencija, pritvor i sudska odluka o prisilnom liječenju mogu biti spas za ovisnika i njegovu obitelj.

Kako ovisnika nagovoriti na liječenje, bolničko liječenje, komuna ili nešto treće

Prisilno liječenje se propisuje ovisnicima koji su kriminalni recidivisti ili agresivci skloni nasilju prema drugima ili prema sebi i takvu odredbu uvijek donosi sud. Ovisniku koji je izvan sebe, ne vlada sobom niti ima kontrolu nad svojim ponašanjem treba istovremeno pozvati policiju i hitnu pomoć i bit će u policijskoj pratnji prepraćen u bolnicu. Kako ovisnika nagovoriti na liječenje, bolničko liječenje, komuna ili nešto treće, naravno, najidealnije je ako uspijete ovisnika pridobiti da sam ode na bolničko rješenje ili u neku komunu za odvikavanje. A kako ga pridobiti, možda se vi osobno trebate posavjetovati sa svojim psihijatrom, socijalnim radnikom, svećenikom ili nekom drugom duhovbom osobom ili s roditeljima koje su uspješno prebrodile sa svojim djetetom ono što vi sada prolazite. Kako ovisnika nagovoriti na liječenje, učinite sve, svaka pomoć je dobrodošla i svaki savjet može biti onaj ključni koji će spasiti vaše dijete i vašu raspamećenu obitelj od daljeg propadanja.

Tagovi:

Možda će vas zanimati