Čišćenje namještaja od platna

Čišćenje namještaja od platna

Čišćenje namještaja od platna i koliko često je potrebno

Namještaj od platna je elegantan, a s druge strane običan i udoban. Svejedno imate li takav namještaj u kući ili kao vanjski namještaj, potrebno ga je više puta godišnje čistiti i održavati pravilno. Čišćenje namještaja od platna ovisi o tome od kojeg je točno materijala to platno na namještaju te o tome postoje li neke mrlje koje nije dovoljno oprati samo jednom i koje zahtijevaju drugačiji način čišćenja od onog na koji se samo održava platno namještaja.

Namještaj od platna koji je namijenjen i koji se koristi vani, potrebno je čistiti najmanje dva puta godišnje, opet ovisno o tome kako se koristi i koliko se zapravo prlja. Dok se čišćenje namještaja od platna u kući mora primjenjivati češće jer se i češće koristi, ali i mrlje na tom namještaju nastaju češće pogotovo ako imate kućne ljubimce ili djecu. naravno, to obuhvaća čišćenje više od samo dva puta godišnje. Svaka mrlja koja naknadno nastane, mora se odmah očistiti jer zanemarivanjem samo postaje tvrdokornija i teže ju je kasnije očistiti.

Savjeti za čišćenje namještaja od platna

Čišćenje namještaja od platna najbolje je ako možete odraditi vani. Ako vam se navlake sa namještaja skidaju, dobro ih otresite prije pranja. Ovisno o tome o kojem se materijalu platna radi, istražite mogu li se te navlake oprati u mašini za rublje i na kojoj temperaturi ili ih je potrebno prati ručno zbog osjetljivosti materijala.

Ukoliko se navlake i mogu prati u mašini, primijenite pranje na niskoj temperaturi uz minimalnu brzinu centrifuge i broj okretaja. Nakon toga osušite navlake. Ostatak namještaja koji se nalazio u navlakama, možete usisati dubinskim usisavačem.

Ako ste imali za zadatak čišćenje namještaja od platna koji nema navlake koje se mogu skinuti, tada ćete morati ručno očistiti taj namještaj. Svaku mrlju na namještaju može se očistiti ako reagirate na vrijeme i ako upotrijebite malo snage. Vanjski namještaj će vam se brže osušiti pogotovo ako ga čistite tokom ljeta, proljeća ili u ranu jesen. Dok ćete malo duže morati čekati da vam se osuši unutarnji platneni namještaj.

Čime obaviti čišćenje namještaja od platna

Za čišćenje namještaja od platna, potrebna vam je topla voda i deterdžent za suđe ili blagi deterdžent za odjeću. Dakle, ako se na vašem namještaju navlake skidaju, riješili ste problem njihovim pranjem u mašini za pranje rublja. Kada morate obaviti čišćenje namještaja od platna čije su navlake fiksne, najbolje je uliti malo blagog deterdženta za rublje u toplu vodu.

Mjeri se otprilike 1 mjerica deterdženta na 3 litre vode. Ako se na vašem namještaju nalaze tvrdokorne ili masne mrlje za koje mislite da ćete se morati pomučiti kako biste ih očistili, tada je najbolje upotrijebiti razrijeđeni deterdžent za suđe u malo tople vode i probati sa time.

Tvrdokorne mrlje je potrebno izribati krpom ili nježnom četkom koja neće uništiti teksturu platna kojoj se nalazi na namještaju. Nakon što ste sigurni da ste u potpunosti očistili namještaj, uzmite usisavač sa nastavkom za tepihe i namještaj bez četke i usišite svu tekućinu koja je mogla ostati u površinskom sloju namještaja. Na taj ćete način izvući i prljavštinu, bakterije i grinje koje su se mogle nakupiti.

Tagovi:

Možda će vas zanimati